Ukrainiečiai numušė 16 milijonų dolerių kainuojantį Rusijos sraigtasparnį

Ukrainos kariuomenė pirmadienį pranešė, kad Rusija Rytų Ukrainoje prarado vieną iš savo brangių sraigtasparnių – ir tai nutiko netrukus po to, kai viena Ukrainos brigada pranešė, kad savaitgalį numušė Rusijos naikintuvą.

 Kiekvieno „Ka-52“ vertė yra apie 16 mln. dolerių, teigia Ukrainos vyriausybė.<br> lrytas.lt mont.
 Kiekvieno „Ka-52“ vertė yra apie 16 mln. dolerių, teigia Ukrainos vyriausybė.<br> lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2024, 9:02 PM

Ukrainos 47-oji mechanizuotoji brigada numušė atakos sraigtasparnį „Ka-52 Aligator“ netoli Avdijivkos miesto, socialiniame tinkle „X“ pranešė Ukrainos gynybos ministerija. Rusija kontroliuoja Avdijivką nuo 2024 m. vasario, po kelis mėnesius trukusių itin įnirtingų kovų. Mūšiuose į vakarus nuo miesto žuvo daug žmonių ir patirta didelių technikos nuostolių.

„Nauja savaitė – nauji sunaikinti [R]usijos lėktuvai“, – pirmadienį pranešė Kijevas.

Kiekvieno „Ka-52“ vertė yra apie 16 mln. dolerių, teigia Ukrainos vyriausybė.

Ukraina ne kartą sėkmingai numušė sraigtasparnius „Ka-52“, kurie, pasak Rusijos valstybinio karinio eksportuotojo „Rosoboroneksport“, skirti atakuoti tankus, karines transporto priemones, sraigtasparnius ir karius, o jų maksimalus greitis siekia iki 300 kilometrų per valandą.

2023 m. liepą Didžiosios Britanijos gynybos ministerija apibūdino „Ka-52“ kaip vieną iš „įtakingiausių Rusijos ginkluotės sistemų“ ir teigė, kad ji „brangiai kainavo“ Ukrainos kariams, veikiantiems šalies pietuose.

Tikėtina, kad Rusija sustiprino savo sraigtasparnių parką patobulintais „Ka-52“ variantais, tuo metu teigė JK vyriausybė ir pridūrė, kad sraigtasparniai buvo pritaikyti šaudyti prieštankinėmis raketomis, kurių veikimo nuotolis – maždaug 15 kilometrų.

Ukrainos kariuomenės duomenimis, Maskvos pajėgos iki šiol neteko 325 sraigtasparnių.

Šeštadienį Ukrainos 110-oji atskiroji mechanizuotoji brigada pranešė, kad numušė Rusijos naikintuvą „Su-25“ – tačiau daugiau informacijos apie atakos vietą ar laiką nepateikė.

Rusijos reaktyviniai lėktuvai „kris ir toliau“, sakoma brigados pareiškime, paskelbtame socialinėje žiniasklaidoje.

„Ačiū, kad numušėte dar vieną Rusijos lėktuvą Su-25!“ šeštadienį vakare kreipdamasis į brigadą sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Anksčiau šį mėnesį jis nurodė, kad 110-oji atskiroji mechanizuotoji brigada numušė Rusijos „Su-25“ virš rytinės Donecko srities.

Balandžio viduryje JAV Europos vadavietės vadovas generolas Christopheris Cavoli JAV įstatymų leidėjams sakė, kad Rusija prarado apie 10 proc. savo lėktuvų parko, rašo „Forbes“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.