Didėjant susirūpinimui dėl branduolinės veiklos, į Iraną atvyksta TATENA vadovas

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossis pirmadienį atvyks į Iraną, kur turėtų pasakyti kalbą vienoje konferencijoje ir susitikti su pareigūnais derybų dėl Teherano branduolinės programos.

Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2024, 10:44 AM, atnaujinta May 6, 2024, 10:47 AM

Jo vizitas rengiamas tuo metu, kai regione fiksuojama išaugusi įtampa, o TATENA kritikuoja Iraną dėl nepakankamo bendradarbiavimo atliekant patikras ir kitais neišspręstais klausimais.

TATENA vadovas R. Grossis turėtų pasakyti kalbą Irano pirmojoje Tarptautinėje branduolinio mokslo ir technologijų konferencijoje. Šis pirmadienį prasidedantis trijų dienų trukmės renginys vyksta Isfahano provincijoje, kurioje yra įsikūrusi Natanzo urano sodrinimo gamykla ir kur praėjusį mėnesį buvo surengti Izraeliui priskiriami smūgiai.

TATENA ir Irano pareigūnai po atakos Isfahane, kuri plačiai vertinama kaip Izraelio atsakas į pirmąją tiesioginę Irano ataką prieš savo pagrindinį priešą, nepranešė apie branduoliniams objektams padarytą žalą.

R. Grossis savo vizito metu turėtų susitikti su Irano pareigūnais, įskaitant šalies atominės energijos organizacijos vadovą Mohammadą Eslamį. Trečiadienį M. Eslamis pareiškė esąs „tikras, kad šios derybos padės išaiškinti neaiškumus ir mes galėsime sustiprinti ryšius su agentūra“.

Pastaraisiais metais Iranas deaktyvavo branduoliniuose objektuose esančius TATENA stebėjimo įrenginius ir uždraudė atvykti inspektoriams, teigia ši Jungtinių Tautų (JT) agentūra.

R. Grossis paskutinį kartą Irane lankėsi 2023 m. kovą ir tada susitiko su aukšto rango pareigūnais, įskaitant prezidentą Ebrahimą Raisį.

Proga išsakyti tai, kas kelia susirūpinimą

Iranas nustojo laikytis branduolinės veiklos apribojimų, nustatytų 2015 m. branduoliniame susitarime, kai iš jo 2018 m. vienašališkai pasitraukė JAV ir vėl įvedė sankcijas.

Nuo susitarimo griūties ne kartą paaštrėjo įtampa tarp Irano ir TATENA. Tarpininkaujant Europos Sąjungai (ES) dėtos pastangos nepadėjo įtikinti Vašingtono grįžti ir užtikrinti, kad Teheranas vėl paisytų susitarimo sąlygų.

Praėjusiais metais Iranas sulėtino urano sodrinimo tempą – tai laikyta geranoriškumo ženklu, kuris buvo pastebėtas tuo metu, kai prasidėjo neoficialios derybos su JAV. Tačiau Vienoje įsikūrusi TATENA informavo, kad 2023 m. pabaigoje Iranas paspartino iki 60 proc. prisodrinto urano gamybą.

Kariniam naudojimui reikalingas maždaug 90 proc. prisodrinimo lygis.

Teheranas nuolat neigia puoselėjantis ambicijas kurti branduolinius ginklus ir savo ruožtu pabrėžia, kad jo vykdoma atominė veikla yra taiki.

Vasarį TATENA konfidencialioje ataskaitoje, su kuria susipažino naujienų agentūra AFP, nurodė, kad Irano turimos prisodrinto urano atsargos 27 kartus viršija ribą, nustatytą 2015 m. susitarime.

Sekmadienį Irano oficiali naujienų agentūra IRNA pranešė, kad R. Grossio vizitas sudaro „galimybę abiem pusėms išsakyti tai, kas joms kelia susirūpinimą“, ypač kalbant apie TATENA inspektorius.

Rugsėjį Iranas panaikino keleto inspektorių akreditaciją. TATENA tada apibūdino šį žingsnį kaip „nepagrįstą“. Tačiau Teheranas pažymėjo, kad tokį sprendimą esą lėmė JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės (JK) „politinis piktnaudžiavimas“.

M. Eslamis sakė, kad TATENA Irane turi „daugiau nei 130 inspektorių“, ir pabrėžė, jog Teheranas išlieka įsipareigojęs bendradarbiauti su šia agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.