EUROLYGA 2023

Amerikiete ir išdavike namie išvadinta rusė J. Jefimova Paryžiuje planuoja tapti R. Meilutytės varžove

Šešiskart pasaulio čempionė ir iki Tokijo žaidynių etatinė Lietuvos plaukikės Rūtos Meilutytės varžovė 32-ejų rusė Julija Jefimova žada startuoti Paryžiaus olimpiadoje. Jau 12 metų tarp JAV ir Rusijos besimėtanti tituluota plaukikė pastaruoju metu gyvena Amerikoje ir dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje oficialiai nedalyvauja jokiose varžybose, tačiau patikino, kad ji sieks gauti neutralaus sportininko statusą Paryžiuje.

J.Jefimovai teko tenkintis antra vieta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Jefimovai teko tenkintis antra vieta.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Julija Jefimova prisiminė 2013 metų pasaulio čempionato finalą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Julija Jefimova prisiminė 2013 metų pasaulio čempionato finalą.<br>TASS/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Jefimova.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Jefimova<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Jefimova<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 6, 2024, 3:53 PM, atnaujinta May 6, 2024, 6:19 PM

Po Tokijo olimpinių žaidynių savo laiku planetos rekordininkė ir dviejų olimpinių medalių savininkė J.Jefimova turėjo planų tęsti karjerą, tačiau 2022 metų vasario 24 dieną Rusijai pradėjus karą Ukrainoje ji užsiminė, jog nemato prasmės dalyvauti tik vietinėse varžybose.

Tarptautinėse varžybose teroristinės šalies plaukikai startuoti negali.

Tačiau J.Jefimova tikina, kad ji pasirengusi prašyti Tarptautinio olimpinio komiteto leidimo startuoti žaidynėse.

Balandžio 27–29 dienomis Bosnijoje ir Hercegovinoje vyko tarptautinės plaukimo varžybos „Swim War“, kuriose pasirodė rusai ir 7 plaukikai įvykdė olimpinius normatyvus.

Tačiau ta dalis rusų suskubo aiškinti, kad be valstybės-agresorės vėliavos ir himno jie nežada startuoti olimpiadoje. Juolab, kad tektų pasmerkti Rusijos sukeltą karą Ukrainoje.

Bet J.Jefimova nori startuoti dar vienose žaidynėse: Rusijos rinktinę nuo 2006 metų atstovaujanti ir 2014-siais dėl dopingo pusmečiui diskvalifikuota rusė olimpinį normatyvą turi įvykdyti iki birželio 23 dienos,.

Vos tik plaukikė pareiškė norą plaukti žaidynėse kaip neutralus sportininkas, ji buvo praminta „amerikiete“, su kurią negalima turėti reikalų.

Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentė Jelena Vialbe propagandiniame „Russia Today“ kanale sukritikavo visus rusus, norinčius Paryžiaus olimpinėse žaidynėse dalyvauti kaip neutraliems sportininkams.

Visų pirma, ji aštriai reagavo į garsios plaukikės J.Jefimovos planus vykti į Prancūzijos sostinę.

„Kalbant apie tuos, kurie vyks į žaidynes Paryžiuje, tai didžioji dauguma mūsų gyventojų jų atžvilgiu bus nusiteikę priešiškai. Gal net galima sakyti, kad tai išdavikai. Ta pati J.Jefimova jau mums ne rusė, o amerikietė. Ji ne mūsų sportininkė.

Nesirengiu jos smerkti, J.Jefimova pati pasirinko šį kelią pati, pasiekė savo tikslus, rezultatus, tačiau dabar ji ne su mumis“, – aiškino V.Putino gerbėja ir Rusijos sporto gynėja J.Vialbe.

Rusijos ritminės gimnastikos federacijos vadovė Irina Viner visus į 2024 m. olimpines žaidynes vyksiančius rusus po neutralia vėliava palygino su „benamių komanda“.

O penkiakovininkė Uljana Batašova buvo atleista iš Rusijos rinktinės gretų už žinią, kad ji startuos Paryžiuje kaip neutrali atletė ir jai panaikino visas olimpiečio išmokas.

J.Jefimova gali tapti R.Meilutytės varžove olimpiados 50 m ir 100 m krūtine rungtyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.