Tyrimas: daugelio pamėgtas vaisius apsaugo nuo ligos, kuri pažeidžia kraujagysles ir sukelia insultą

Avokaduose gausu skaidulų, antioksidantų ir sveikų riebalų, kurie padeda palaikyti medžiagų apykaitą ir jautrumą insulinui. Jei to negana, naujas tyrimas parodė, kad avokadai gali sumažinti diabeto riziką moterims.

Avokadai gali sumažinti diabeto riziką moterims.<br>lrytas.lt koliažas
Avokadai gali sumažinti diabeto riziką moterims.<br>lrytas.lt koliažas
Avokadas ir pomidorai<br>Pexels nuotr.
Avokadas ir pomidorai<br>Pexels nuotr.
Kraujotaka<br>123rf iliustr.
Kraujotaka<br>123rf iliustr.
avokadas<br>Pexels nuotr.
avokadas<br>Pexels nuotr.
Diabeto patikra<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Diabeto patikra<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Diabeto patikra<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Diabeto patikra<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 6, 2024, 7:22 AM

Tiesa, ekspertai pataria neskirti per daug dėmesio tik tam tikriems maisto produktams – svarbiausia subalansuota ir įvairi mityba. Tačiau avokadų įtraukimas į savo racioną gali tapti sveikatai palankiu pasirinkimu.

Diabetas yra klastinga liga. Neretai ji simptomų neturi, o pacientas pajaučia jau diabeto komplikacijas – nervų galūnių pažeidimo, stambių kraujagyslių sukelto miokardo infarkto ar insulto simptomus.

Meksikoje atliktas tyrimas, paskelbtas moksliniame žurnale „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics“, parodė galimą ryšį tarp avokadų vartojimo ir mažesnės cukrinio diabeto rizikos.

Cukrinis diabetas yra antra dažniausia mirties priežastis Meksikoje, kur šia liga serga apie 15,2 proc. suaugusiųjų (12,8 mln. žmonių).

Norėdami ištirti ryšį tarp avokadų vartojimo ir diabeto rizikos, mokslininkai nagrinėjo dalies Meksikos gyventojų užpildytas anketas, kuriose jie pateikė informaciją apie savo mitybos įpročius ir diabeto diagnozę. Dauguma apklausos dalyvių pateko į antsvorio turinčių arba nutukusių asmenų grupes.

Rezultatai atskleidė, kad moterys, kurios valgo avokadus, rečiau serga cukriniu diabetu. Tiesa, vyrų atsakymuose toks ryšys pastebėtas nebuvo.

Kaip vyko tyrimas?

Siekiant nustatyti žmonių avokadų vartojimo įpročius, apklausos dalyviai turėjo užpildyti septynių dienų mitybos klausimyną. Dalyviai buvo griežtai skirstomi į dvi grupes: avokadus vartojančius (suvalgančius bet kokį avokadų kiekį) bei nevartojančius asmenis.

Informaciją apie cukrinio diabeto diagnozę žmonės pateikė patys. Tiesa, tik dalis respondentų pasidalino diagnozę patvirtinančiais cukraus kiekio kraujyje matavimais.

Dalyviai taip pat patys pranešė apie savo demografinius ir kardiometabolinius rizikos veiksnius, tokius kaip amžius, lytis, socialinis ir ekonominis lygis, išsilavinimas, kūno masės indeksas (KMI), nutukimas, sveikos mitybos indekso (HEI-2015) balas, suvartojamų kalorijų kiekis, gyvenimo būdo įpročiai ir kitos diagnozuotos ligos.

Respondentų ūgį, svorį bei juosmens apimtį išmatavo specialiai apmokytas personalas.

Surinkę apklausos duomenis, mokslininkai juos išanalizavo naudodami aprašomąją statistiką ir logistinės regresijos modelius, kad ištirtų ryšį tarp avokadų vartojimo ir cukrinio diabeto rizikos.

Avokadų nauda moterims

Apie 45 proc. dalyvių nurodė vartoję avokadus. Jų vidutinė paros dozė buvo 34,7 g vyrams ir 29,8 g moterims.

Avokadus valgantys respondentai paprastai turėjo aukštesnį išsilavinimą, priklausė aukštesnei socialinei ir ekonominei klasei nei tie, kurie avokadų nevartojo.

Be to, daugiau nei trys ketvirtadaliai avokadų mėgėjų gyveno miestuose.

Abiejų lyčių avokadų valgytojai taip pat turėjo šiek tiek aukštesnius sveikos mitybos indekso balus, o tai rodo, kad jų mityba apskritai yra šiek tiek maistingesnė.

Avokadus valgančios moterys, net ir atsižvelgiant į kitus veiksnius, turėjo 22 proc. mažesnę riziką susirgti cukriniu diabetu. Vyrams toks pat efektas nebuvo pastebėtas.

Avokadai ir diabetas – koks ryšys?

„Yra keletas paaiškinimų, kodėl avokadų vartojimas gali sumažinti diabeto riziką moterims. Vienas jų yra antioksidantai, kurie mažina uždegimą ir ląstelių pažeidimus – veiksnius, kurie padidina tokių ligų kaip diabetas riziką. Avokadai, kuriuose gausu riebalų ir skaidulų, taip pat turi žemą glikemijos indeksą, todėl neskatina gliukozės šuolio ir insulino kiekio padidėjimo, kuris trukdo medžiagų apykaitai“, – sakė dr. Avantika Waring, endokrinologijos, cukrinio diabeto ir medžiagų apykaitos specialistė.

Tačiau medikė pabrėžė, kad tai tik hipotezės. Ji svarstė, kad tokį poveikį galėtų turėti avokaduose esantis didelis skaidulų kiekis ir sveikieji riebalai, kurie skatina sotumą ir dėl kurių žmonės suvartoja mažiau ne tokių maistingų maisto produktų.

Gydytojas-mokslininkas dr. Thomas M. Hollandas iš su tyrimu nesusijusio „RUSH“ Sveiko senėjimo instituto taip pat paminėjo avokaduose esančias jautrumą insulinui didinančias maistines medžiagas, kurios gali stabilizuoti diabeto ligos procesą.

„Dabar reikia tiksliai nustatyti, kodėl toks poveikis buvo pastebėtas tik moterims, bet ne vyrams“, – sakė ekspertas.

Jo manymu, tai gali lemti daugybė veiksnių. Vyrai ir moterys cukriniu diabetu serga ne taip pat. Tai lemia gyvenimo eigoje įvykstantys hormonų pokyčiai, genetiniai ir aplinkos veiksniai bei psichosocialiniai stresoriai, kurie diabeto riziką didina tik moterims.

Dr. A.Waring tam neprieštaravo, pabrėždama reikšmingus hormonų pokyčius, kuriuos moterys patiria pagrindiniais gyvenimo etapais: „Nėštumo metu moterys tampa atsparesnės insulinui, o menopauzės laikotarpiu, nukritus estrogeno kiekiui kraujyje, pasikeičia moterų kūno riebalų struktūra, dėl to diabeto rizika gali padidėti.“

Galiausiai vis vien lieka neaišku, kas lėmė ryšio tarp avokadų ir cukrinio diabeto skirtumus tarp vyrų ir moterų. Tai parodo būtinybę atlikti tolimesnius tyrimus apie lyties nulemtus mitybos ypatumus.

Trūksta duomenų, kiek valgyti

Tyrime nedalyvavusi Dr. Eliza Whitaker, dietologė ir mitybos patarėja iš „Dietitian Insights“, atkreipė dėmesį į pagrindinį tyrimo trūkumą: grupės, į kurias respondentai buvo skirstomi, buvo pernelyg plačios, o tai neleidžia nustatyti, koks avokadų kiekis yra sveikiausias.

Ji pridūrė, kad retkarčiais ir dažnai avokadus vartojančių asmenų sujungimas į vieną grupę neleidžia suprasti tikslaus šio vaisiaus poveikio diabeto rizikai.

Kalbėdama apie tai, ką mokslas jau yra patvirtinęs, specialistė tikino: „Avokadai gali būti susiję su mažesne diabeto rizika, tačiau vien avokadais nuo diabeto neapsisaugosi. Norėdami kuo labiau sumažinti cukrinio diabeto riziką, į mitybą turėtume žiūrėti kaip į vientisą darinį.“

Panašią nuomonę turi ir dr. A.Waring, kuri pabrėžė, kad tyrime yra skatinama vartoti daugiau neperdirbto, širdžiai sveiko maisto, įskaitant daržoves ir vaisius, nes tai gerina medžiagų apykaitą. Tačiau konkrečios rekomendacijos apie avokadų vartojimą tyrime nėra pateikiamos.

„Sveikas gyvenimo būdas, kurio vienas iš komponentų yra mityba, padidina asmens gebėjimą kontroliuoti savo ligos eigą“, – pridūrė dr. T.M.Hollandas.

Nors toks tyrimas nėra pakankamas daryti rimtas išvadas apie avokadų vartojimą ir diabeto riziką, dr. T.M.Hollandas mano, kad ryšys, kurį atrado Meksikos tyrėjai, vis vien yra reikšmingas.

Paklaustas ar žmonės turėtų valgyti daugiau avokadų, kad sumažintų cukrinio diabeto riziką, ekspertas atsakė: „Atsižvelgiant į avokaduose esančių maistinių medžiagų gausą ir įvairovę, yra įtikinamų įrodymų, kad juos vertėtų įtraukti į sveikesnę mitybą – pavyzdžiui, „DASH“ dietą, Viduržemio jūros dietą arba „MIND“ dietą.“

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.