Didžiulis vėjas pridarė daug bėdų: medžius vertė ir ant namų, ir ant automobilių

Savaitgalį Lietuvoje stiprus vėjas laužė medžius, jie krito ant kelių, namų ir automobilių. Nuo sekmadienio 6 val. iki pirmadienio 6 val. ugniagesiai net 85 kartus vyko šalinti nuvirtusių medžių ar nulūžusių jų šakų, bet pranešimų apie nukentėjusius žmones negauta.

Vėjas Rokiškio dvaro parke išvertė du medžius.<br>„Rokiškio sirena“ nuotr.
Vėjas Rokiškio dvaro parke išvertė du medžius.<br>„Rokiškio sirena“ nuotr.
Lietuvą talžė smarkus vėjas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvą talžė smarkus vėjas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 15, 2024, 9:19 AM, atnaujinta Apr 15, 2024, 10:02 AM

Kaune nuvirtęs medis atsirėmė ant mokyklos pastato. Kaip pranešė Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, sekmadienį, 16.16 val., buvo gautas pranešimas, kad Kaune, Romainių gatvėje, medis pavojingai įsirėmęs į mokyklos pastatą.

Atvykus tarnyboms paaiškėjo, kad į Kauno Veršvų vidurinės mokyklos pradinio ugdymo skyriaus pastato stogą buvo pavojingai pasirėmęs medis. Teritorija buvo aptverta STOP juosta. Drauge su mokyklos atstovu priimtas sprendimas medžio nešalinti. Darbo dieną informacija bus perduota miškų urėdijai, kad pašalintų ir daugiau pavojingų medžių.

16.31 val. gautas pranešimas, kad Kauno rajone, Užliedžių seniūnijoje, Užliedžių kaime, Pamiškės gatvėje, ant namo nuvirto medis. Medis supjaustytas ir saugiai pašalintas.

16.38 val. gautas pranešimas, kad Kėdainių rajone, Tubių kaime, Krakių gatvėje, ant elektros linijos užvirto medis, nutraukti laidai. Medis supjaustytas ir patrauktas, nušluota kelio danga. Ugniagesiai pabudėjo, kol atvyko ESO darbuotojai.

Po 19 val. gautas pranešimas, kad medis nuvirto Kaune, Šilainių plente. Atvykus ugniagesiams paaiškėjo, kad ant gatvės apšvietimo laidų buvo nuvirtęs medis.

Tuo metu A. Juozapavičiaus prospekte ant dviračių tako nuvirto keturi medžiai, jie buvo supjaustyti ir patraukti.

16.50 val. gautas pranešimas, kad Kėdainiuose, Elevatoriaus gatvėje, ant kieme stovinčio automobilio „Opel“ užkrito medis. Atvykę ugniagesiai jį supjaustė grandininiu pjūklu.

16.16 val. gautas pranešimas, kad Vilniaus rajone, Avižienių seniūnijoje, Avižienių kaime, Sudervės gatvėje, ant automobilio „LEXUS“ užvirto medis. Supjaustyti ir pašalinti du nuvirtę medžiai.

19.56 val. gautas pranešimas, kad Vilniuje, netoli Vingio parko esančioje Nočios gatvėje, kieme ant automobilio užvirto medis.

Atvykę ugniagesiai rado kieme ant tvoros ir automobilio „KIA Sportage“ užvirtusį medį. Panaudojus hidraulinę įrangą medis pakeltas, automobilis išlaisvintas. Medis supjaustytas, atlaisvintas išvažiavimas. Du medžiai, praneša „Rokiškio sirena“ virto ir Rokiškio parke.

„Daugiausia medžiai krito ant kelių, nuo automobilių šalinti buvo trys, nuo pastatų – pora. Daugiausia iškvietimų gauta Kauno apskrityje, po to Tauragės ir Utenos apskrityse“ – Eltai pirmadienio rytą sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijos koordinavimo skyriaus vyresnysis specialistas Saulius Raščevskis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Sonata Kukienė pirmadienį Eltai sakė, kad po 6 valandos ryto buvo gauta dar 10 pranešimų apie visoje Lietuvoje nuvirtusius medžius.

Be ugniagesių nuvirtusius medžius šalina ir komunalininkai.

Sinoptikai praneša, kad vėjuotus orus atnešęs ciklonas pirmadienį trauksis tolyn į šiaurės rytus. Dangumi greitai plauks įvairaus tankumo debesys, protarpiais džiugins saulės spinduliai. Net ir tankesni debesys žymesnio lietaus neatneš. Pirmoje dienos pusėje pūs stiprus pietvakarių, vakarų vėjas, 9–14 m/sek. greičiu, daug kur gūsiai sieks 15–20 m/sek., o vėliau vėjas pamažu rims.

Dėl užslinkusios vėsesnio oro masės temperatūra nekils taip aukštai kaip praėjusiomis dienomis, popietę sušils iki 6–11, kai kur 12–13 laipsnių šilumos.

Antradienio naktį orai bus permainingi. Pirmoje nakties pusėje orus lems aukštesnio slėgio juosta, todėl debesys išsisklaidys, kritulių nenumatoma. Antrąją nakties dalį iš vakarų artės ciklonas, todėl pradedant pietvakariniais rajonais debesys po truputį tankės, paryčiais šalies pietvakariuose vietomis ims negausiai lyti. Vėjas nurims iki 3–8 m/sek. ir taps nepastovios krypties.

Išgiedrėjus ir vėjui nurimus kai kur susidarys rūkas. Temperatūra sparčiai kris, didesnėje šalies dalyje teliks 0–5 laipsniai šilumos, o vietomis oro temperatūra kris net iki 1–2 laipsnių šalčio, dirvos paviršiuje daugelyje rajonų numatomos šalnos iki 1–5 laipsnių šalčio.

Antradienio dieną per mūsų šalį slinks ciklonas. Dangų daug kur dengs tankūs debesys, pragiedrulių pasirodys tik vietomis, didesnė tikimybė pietiniuose rajonuose. Daugelyje rajonų protarpiais lis, kai kur gali iškristi ir kelios šlapios snaigės.

Didesnėje šalies dalyje pūs besikeičiančios krypties vėjas, 4–9 m/sek. greičiu, tik pietiniuose rajonuose pūs stiprokas pietų, pietvakarių vėjas, gūsiai vietomis sieks 15–17 m/sek. Temperatūra dėl tankių debesų ir lietaus nekils aukščiau 5–10 laipsnių šilumos, tik ten kur pasirodys daugiau pragiedrulių šils iki 11–12 laipsnių.

Trečiadienį ciklonas nutols, bet mūsų šalies orus ir toliau lems žemesnio slėgio laukas. Bus debesuota su pragiedruliais, didesnėje šalies dalyje trumpai ir daugiausia negausiai palis, kai kur gali iškristi ir kelios šlapios snaigės. Naktį vietomis susidarys rūkas. Vėjas daugiausia pūs iš vakarų, šiaurės vakarų, naktį 5–10 m/sek. greičiu, dieną sustiprės iki 7–12 m/sek. Naktį temperatūra pažemės iki 0–5 laipsnių šalčio, vietomis numatomos šalnos iki 1–3 laipsnių šalčio, dieną sušils iki 6–11 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienį vyraus debesuoti su pragiedruliais orai, trumpai ir negausiai palynos tik vietomis, nereikėtų nustebti jei iškris ir kelios šlapios snaigės. Pūs šiaurės vakarų vėjas, naktį 5–10 m/sek. greičiu, dieną sustiprės iki 8–13 m/sek. Naktį temperatūra vėl kris iki 0–5 laipsnių šilumos, vietomis numatomos šalnos iki 1–4 laipsnių šalčio, dieną sušils iki 5–10 laipsnių.

Penktadienį orai mažai keisis. Bus ir tankių debesų, ir pragiedrulių, vietomis negausiai palis, gali pasirodyti ir šlapios snaigės. Vėjas aprims. Naktį didesnėje šalies dalyje turėtų pasirodyti šalnos, o dieną šils iki 5–10 laipsnių.

Pagal dabartinius duomenis savaitgalį didelių orų permainų nenumatoma – orai išliks vėsūs, krituliai pasirodys tik vietomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.