Atliktas tyrimas parodė: 9 iš 10 tėvų sutinka, kad jų vaiko telefonas turėtų būti kontroliuojamas

Kada vaikui verta suteikti asmeninį telefoną, kiek laiko ir kokiu tikslu jis gali naudotis išmaniuoju įrenginiu – galvą laužyti verčiantys klausimai visiems atžalas auginantiems tėvams. Naudojimasis išmaniuoju telefonu gali daryti įvairų poveikį bendrai vaiko gerovei, tačiau išvengti esminių grėsmių įmanoma. Technologijų bendrovės „Samsung Electronics Baltics“ inicijuotas tyrimas atskleidė, kokią įtaką vaikams daro naudojimasis telefonu bei kokias kontrolės priemones taiko tėvai.

 Šiais laikais vaikai auga apsupti technologijų.<br> Pexels nuotr.
 Šiais laikais vaikai auga apsupti technologijų.<br> Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-16 14:41

Dvejopa išmaniųjų telefonų įtaka

Šiais laikais vaikai auga apsupti technologijų, tad natūralu, jog jos daro poveikį jų savijautai, emocinei būklei ir santykiams su tėvais.

Bendrovės inicijuoto tyrimo duomenys parodė, kad apie trečdalio Lietuvoje apklaustų tėvų vaikams išmanieji įrenginiai padeda pritapti prie bendraamžių (32 proc.), išnaudoti išmaniojo telefono funkcijas edukaciniais tikslais (31 proc.), atrasti naujus pomėgius bei susirasti naujų draugų ar tapti internetinių bendruomenių dalimi (31 proc.).

Be to, kas dešimtas respondentas įvardijo, jog naudodamiesi telefonu, jų vaikai tampa labiau komunikabilūs, įsitraukę, kūrybiški ir inovatyvūs. Tad kai yra tinkamai naudojami, išmanieji telefonai gali tapti puikiu įrankiu, leidžiančiu atsiskleisti vaikų kūrybiškumui ir padedančiu lavinti įvairius įgūdžius, pavyzdžiui, komunikabilumą, kritinį ar netgi analitinį mąstymą.

Kita vertus, kai vaikai naudojasi telefonais nekontroliuojami, galima pastebėti ir neigiamą prie ekranų praleidžiamo laiko poveikį. Ketvirtadalis respondentų teigė, kad jų vaikai tampa labiau išsiblaškę ir emocingi, kai naudojasi išmaniuoju telefonu, o 24 proc. apklaustųjų įvardijo, jog naudojimasis telefonu paskatina vaikų nerimą ir kelia streso lygį.

Esmė – tinkamos kontrolės priemonės

Tikriausiai nėra tėvų, kurie nebūtų susidūrę su pernelyg ilgo išmaniųjų įrenginių naudojimo problema. Nors technologijos teikia daugybę galimybių lavintis ir pramogauti, itin svarbu išlaikyti pusiausvyrą ir puoselėti sveiką santykį su išmaniaisiais įrenginiais.

Atlikto tyrimo duomenys parodė – net 9 iš 10 tėvų Lietuvoje sutinka, kad jų vaiko naudojimasis išmaniuoju telefonu turėtų būti stebimas ir kontroliuojamas. 9 proc. respondentų teigė, kad kontrolės priemonės reikalingos tik tada, jei anksčiau šeima susidūrė su iššūkiais ir neigiama telefonų naudojimosi patirtimi. Tik 1 proc. apklaustųjų įvardijo, kad kontrolės priemonės yra visai nereikalingos.

Nors absoliuti dauguma – 90 proc. apklaustųjų teigė, kad kontrolės priemonės yra reikalingos, tik 28 proc. įvardijo, jog reguliariai naudojasi tam skirtomis išmaniųjų telefonų programėlėmis. Tuo tarpu 40 proc. respondentų atsakė, kad tėvų kontrolės priemonių nenaudoja.

Išmaniųjų įrenginių gamintojai puikiai supranta tėvų poreikį ir norą apsaugoti savo vaikus, todėl naujausiuose telefonuose yra prieinamos inovatyvios saugumą užtikrinančios priemonės. Vieni populiariausių pasirinkimų jauniesiems vartotojams – vidutinės klasės „Samsung Galaxy A“ serijos įrenginiai turi integruotus skaitmeninės gerovės ir tėvų kontrolės sprendimus.

Pavyzdžiui, programėlė „Google Family Link“ suteikia prieigą tvarkyti vaikų paskyras, pakeisti slaptažodžius, jei jie juos pamiršta. Tėvai turi galimybę nustatyti laiko limitus, kada vaikas gali naudotis telefonu ir peržiūrėti, kokias programėles jis dažniausiai įsijungia. Taip pat gali blokuoti nepageidaujamas programėles ar funkcijas. Pavyzdžiui, socialinius tinklus, žaidimus ar interneto naršykles. Kai kurios funkcijos leidžia tėvams matyti vaiko buvimo vietą veikiant GPS.

Apklausą 2024 m. kovo mėnesį atliko „Samsung Electronic Baltics“, bendradarbiaudama su tyrimų agentūra „Norstat“. Apklausoje dalyvavo daugiau nei 500 respondentų Lietuvoje, kurių amžius svyravo nuo 18 iki 65 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.