Naujas tyrimas: jūsų dieta gali nulemti vakcinos efektyvumą

Nutukusias peles perjungus į mažiau riebalų turinčią mitybą prieš skiepijimą nuo gripo (bet ne po jo), pagerėja jų gebėjimas kovoti su virusu. Tai rodo, kad skiepai nuo gripo gali būti veiksmingesni nutukusiems žmonėms, jei jie prieš tai numeta svorio arba pereina prie kitokios mitybos.

 Net ir pasiskiepijus, nutukę žmonės turi beveik dvigubai didesnę tikimybę susirgti gripu nei nenutukę.<br> 123rf nuotr.
 Net ir pasiskiepijus, nutukę žmonės turi beveik dvigubai didesnę tikimybę susirgti gripu nei nenutukę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2024, 2:38 PM

Net ir pasiskiepijus, nutukę žmonės turi beveik dvigubai didesnę tikimybę susirgti gripu nei nenutukę. Jie taip pat dažniau susiduria su sunkiais ligos atvejais. Tačiau kodėl nutukimas mažina vakcinos veiksmingumą ir kaip užkirsti kelią šiam poveikiui, neaišku, sako Stacey Schultz-Cherry iš Šv. Judo vaikų tyrimų ligoninės JAV.

Todėl ji ir jos kolegos keturis mėnesius 20 pelių, genetiškai linkusių į nutukimą, maitino riebiu maistu. Tada paskiepijo dabar jau nutukusius graužikus nuo gripo. Po dviejų savaičių pusė pelių mėnesį buvo maitinamos mažai riebalų turinčia dieta, po kurios žymiai sumažėjo jų svoris. Tada gyvūnai buvo užkrėsti mirtina gripo viruso doze. Visos pelės nugaišo – išskyrus dvi peles iš mažai riebalų turinčios grupės.

Mokslininkų komanda pakartojo eksperimentą su atskira pelių grupe, tačiau šį kartą pusė graužikų mėnesį prieš skiepijimą – o ne po jo – buvo maitinami mažai riebalų turinčia dieta. Kai tyrėjai užkrėtė gyvūnus tuo pačiu gripo viruso kiekiu, visi gyvūnai, kuriems buvo taikoma mažai riebalų turinti dieta, išgyveno – o iš tų, kuriems buvo taikoma daug riebalų turinti dieta, neišgyveno nė vienas.

Tai rodo, kad „svorio sumažėjimas gali turėti įtakos vakcinos veiksmingumui, tačiau svorio sumažėjimo laikas turi labai didelę reikšmę“, – sako S. Schultz-Cherry. Tačiau tolesniuose tyrimuose reikia išsiaiškinti, ar šį pagerėjimą lėmė dieta, ar svorio mažinimas, sako Jaswinder Sethi iš Sautamptono universiteto Jungtinėje Karalystėje. Tik tada galėsime rasti būdus, kaip pagerinti vakcinų veiksmingumą nutukusių žmonių atvejais, sako ji.

„Manau, kad turime būti labai atsargūs perkeldami šiuos rezultatus į žmones“, – sako S. Schultz-Cherry. Pavyzdžiui, jos teigimu, mėnuo pelių gyvenime prilygsta žmogaus metams.

Tyrimas paskelbtas „Nature Microbiology“.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.