O. Scholzas paragino Kiniją panaudoti savo „įtaką“ Rusijai, kad ši nutrauktų karą Ukrainoje

Antradienį Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sakė paraginęs Xi Jinpingą spausti sąjungininkę Rusiją, kad ji nutrauktų „beprasmį“ karą Ukrainoje, ir pranešė, kad Kinijos prezidentas sutiko paremti taikos konferenciją Šveicarijoje.

 O. Scholzas ir X. Jinpingas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 O. Scholzas ir X. Jinpingas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 O. Scholzas ir X. Jinpingas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 O. Scholzas ir X. Jinpingas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 O. Scholzas ir X. Jinpingas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 O. Scholzas ir X. Jinpingas.<br> EPA-ELTA nuotr.
O. Scholzas.<br>EPA-ELTA nuotr.
O. Scholzas.<br>EPA-ELTA nuotr.
 O. Scholzas Kinijoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 O. Scholzas Kinijoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 16, 2024, 4:12 PM, atnaujinta Apr 16, 2024, 4:51 PM

Po susitikimo su Xi Jinpingu Pekino valstybiniuose Svečių namuose O. Scholzas socialiniame tinkle X parašė, kad „Kinijos žodžiai turi svorį Rusijoje“. „Todėl paprašiau prezidento Xi Jinpingo paveikti Rusiją, kad V. Putinas pagaliau nutrauktų savo beprasmę kampaniją, išvestų kariuomenę ir užbaigtų šį baisų karą“, – parašė O. Scholzas. Jis pridūrė, kad Xi Jinpingas sutiko paremti Šveicarijoje vyksiančią taikos konferenciją dėl karo Ukrainoje užbaigimo.

Kinija tvirtina esanti neutrali karo Ukrainoje atžvilgiu, bet kritikuojama, kad atsisakė pasmerkti Maskvą dėl jos puolimo. Pastaraisiais metais Kinija ir Rusija sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, po invazijos į Ukrainą jų strateginė partnerystė tik stiprėjo.

Antradienį per derybas su Xi Jinpingu O. Scholzas sakė, kad „Rusijos agresijos karas Ukrainoje ir Rusijos apginklavimas turi labai reikšmingą neigiamą poveikį saugumui Europoje“, sakoma kanclerio biuro pateiktame įraše. „Tai tiesiogiai veikia mūsų esminius interesus“, – sakė kancleris Kinijos prezidentui ir pridūrė, jog tai „kenkia visai tarptautinei tvarkai, nes pažeidžia Jungtinių Tautų Chartijos principą“.

„Nepilti žibalo į ugnį“

Savo ruožtu Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Xi Jinpingas pabrėžė ryšių svarbą „didėjančios rizikos ir iššūkių akivaizdoje“. Valstybinis transliuotojas CCTV citavo Xi Jinpingą sakius, kad pagal didumą Kinijos ir Vokietijos ekonomika yra antra ir trečia pasaulyje.

Jis taip pat išdėstė tai, ką valstybinė žiniasklaida apibūdino kaip „keturis principus, kuriais siekiama neleisti krizei Ukrainoje tapti nevaldoma ir atkurti taiką“. Xi Jinpingas sakė, kad šalys turi sutelkti dėmesį į „taikos ir stabilumo palaikymą ir susilaikyti nuo savanaudiškų siekių“, taip pat „atvėsinti padėtį ir nepilti žibalo į ugnį“. „Turime sudaryti sąlygas taikai atkurti ir susilaikyti nuo tolesnio įtampos didinimo“, – pridūrė Xi Jinpingas, taip būtų „sumažintas neigiamas poveikis pasaulio ekonomikai“.

„Keturi principai“ pakartoja praėjusių metų Pekino dokumentą dėl „politinio sprendimo“ siekiant užbaigti karą, tačiau, pasak Vakarų šalių, tai leistų Rusijai pasilikti didelę dalį užgrobtos Ukrainos teritorijos.

CCTV taip pat paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje skambant pakylėtai klasikinei melodijai matyti, kaip abu lyderiai eina pasivaikščioti į vaizdingą valstybinių Svečių namų sodą, kad „išsamiai pasikalbėtų“.

Vėliau O. Scholzas susitiko su premjeru Li Qiangu, pranešė „Xinhua“, bet daugiau informacijos nepateikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.