Tadas Rimgaila sukūrė lopšinę ypatingiems vaikams: žmona nubraukė ašarą

„Anksti anksti anksti ryte, kol saulė dar vandenyje, tu atėjai tokia maža, kaip boružėlė raudona“, – tokiais žodžiais savo pirmąją gyvenime sukurtą lopšinę pradeda atlikėjas, renginių vedėjas Tadas Rimgaila. Trejų metų sūnų Oskarą auginantis vyras sako besidžiaugiantis, kad savo kūryba gali prisidėti prie kilnios iniciatyvos – paramos fondo „Ankstukai“ dešimtmečio proga kuriamo lopšinių rinkinio. T. Rimgaila ragina ir kitus nelikti abejingus – pagelbėti tiek per anksti gimusiems mažyliams, tiek jų tėvams.

Tadas Rimgaila sukūrė lopšinę.<br>„Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
Tadas Rimgaila sukūrė lopšinę.<br>„Canva“ nuotr. / lrytas.lt koliažas
 Tadas Rimgaila sukūrė lopšinę.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
 Tadas Rimgaila sukūrė lopšinę.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-15 11:45

Išgirdusi lopšinę žmona nesulaikė ašarų

Vos gimus mažyliui, T. Rimgaila su žmona, konditere ir komunikacijos specialiste Liucina Rimgaile ėmė jam dainuoti lopšines. Garsus vyras juokauja, kad nebuvo originalus – kaip ir dauguma kitų tėvų, vaikui prieš užmiegant niūnuodavo „Aaa, pupa…“ Visgi Oskarui tai esą labai patikdavo. Dabar, sūnui ūgtelėjus, lopšines pakeitė kitos vaikiškos (ir ne tik) dainos, bet esmė esą liko ta pati – kuo daugiau laiko leisti kartu ir megzti artimą ryšį. Bendros dainos, pasak atlikėjo, vienas geriausių to būdų.

Pačiam sukurti lopšinę T. Rimgailą paskatino dešimtą pavasarį skaičiuojantis paramos fondas „Ankstukai“. Prieš kelerius metus anksčiau gimusiems mažyliams jau išleistos pirmosios lopšinės, dabar, fondui minint dešimtmetį, nuspręsta turimą fondą atnaujinti ir papildyti. Prisiminęs šį kvietimą, atlikėjas sako nė akimirką neabejojęs.

„Gražios ir kilnios akcijos mane visada paliečia, man tai svarbu ir reikšminga. Jeigu bent kažkiek galiu būti viso to dalimi ir padaryti gera, kodėl gi ne?“ – šypsosi T. Rimgaila.

Jis pasakoja, kad iš pradžių planas buvo kitoks – „paskolinti“ savo balsą, t.y. įdainuoti kito autoriaus parašytą lopšinę. Visgi padrąsinus „Ankstukų“ komandai, T. Rimgaila ryžosi išbandyti savo kūrybinį potencialą.

„Pats dažniausiai groju gitara, tad pirmiausia į rankas paėmiau būtent ją. Visgi melodija nesidėliojo… Vėliau kompiuteryje atsidariau pianino programėlę, kažką spaudžiau spaudžiau ir suskambo labai jauki, maloni melodija. Tekstas tarsi pasirašė savaime – visą laiką galvojau apie savo sūnų. Kas jam patiktų, ko klausytųsi… Taip pat, žinoma, bandžiau įsivaizduoti, ką išgyvena ankstukų tėvai ir juos tarsi padrąsinti – nepraraskite tikėjimo, kad po daugybės sunkumų ateis diena, kai mažylis ar mažylė sėdės ant pečių ir dainuos kartu“, – įkvėpimu dalijasi lopšinės „Anksti“ autorius T. Rimgaila.

Pirmąja dainos klausytoja tapo jo žmona, o vėliau lopšinę išgirdo ir sūnus Oskaras.

„Liucina išpūtusi akis negalėjo patikėti, kad tai mano kurta lopšinė. Ji juokėsi, kad tiek metų būdama kartu net nenumanė, kad galiu kurti tokius jautrius dalykus. Galiausiai nubraukė ašarą – supratau, kad einu gera linkme. Kai lopšinė jau buvo įrašyta, ją paleidome ir sūnui. Dabar Oskaras kasdien prašo įjungti lopšinę, mane tai labai džiugina“, – šypsosi T. Rimgaila.

„Atrakinti“ lopšines

Su kiek kitokiu kūrybiniu procesu susiduria šio lopšinių albumo prodiuseris, muzikos kūrėjas Faustas Venckus. Jis ne tik padeda atlikėjams sukurti aranžuotes, bet pats bus bent šešių lopšinių autorius. Vaikų dar neturintis F. Venckus atvirauja, kad būtent tai ir tapo didžiausiu iššūkiu – kitaip nei T. Rimgaila, kurdamas lopšinių tekstus, jis labiau pasitelkia vaizduotę.

„Pradėjęs rašyti supratau, kad sukurti gerą lopšinę labiausiai padeda išgyventas vaiko atėjimo į pasaulį stebuklas. Jis tarsi atrakina lopšinės kūrimo potencialą. Tik tėvai gali suprasti kitas mamas ir tėčius. Matau tai stebėdamas, kaip kuria Tadas. Aš pats lopšinę suvokiu kaip gražią, jautrią ir asmenišką išraišką mažiesiems, o tam tikrų asociacijų ir įkvėpimo bandau ieškoti kažkur kitur“, – sako F. Venckus, pridurdamas, kad kol kas dar yra kūrybiniame procese, o jis tikrai nėra paprastas.

Įkvėpimo savosioms lopšinėms jau ieško ir atlikėjos Ieva Zasimauskaitė, Giedrė Kilčiauskienė, komunikacijos specialistė, atlikėja ir laidų vedėja Dovilė Filmanavičiūtė. Visos jos – ir pačios mamos, tad ankstukų tėvams, pasak albumo sumanytojų, dainuos „iš širdies į širdį“. Iš viso albume nuguls apie dešimt kūrinių, jie, tikimasi, įkvėps per anksti gimusių mažylių tėvus, o beskambant ramins ir pačius mažylius.

Padėti tiems, kurie patys paprašyti negali

Neatlygintinai prie šios iniciatyvos prisijungęs T. Rimgaila ragina nelikti abejingus ir kitus. Viena paprasčiausių pagalbos ir palaikymo formų – anksčiau gimusiais vaikais besirūpinančiam fondui „Ankstukai“ skirti 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio. „Kasmet ši parama nukeliauja neaiškioms politinėms jėgoms ar lieka visai nepanaudota, o vaikai patys paprašyti pagalbos negali. Tad padarykime tai neprašyti, juk vaikai – mūsų ateitis“, – šypsosi atlikėjas, renginių vedėjas T. Rimgaila ir priduria, kad tėvai turėtų nepamiršti dainuoti lopšinių ir savo mažiesiems.

Atlikėjui antrina ir F. Venckus, pasak kurio, rasti kilnesnių iniciatyvų nei ši – sudėtinga.

„Visus žmones iš esmės vienija vienas tikslas – vaikai. Būtent apie juos sukasi pasaulis, tad padėdami mažiesiems, užtikriname geresnį, artimesnį ir šiltesnį bendruomenės būvį“, – apibendrina lopšinių ankstukams albumo prodiuseris, muzikos kūrėjas F. Venckus. Tuo metu fondo „Ankstukai“ atstovai priduria, kad kasdien anksčiau nei turėtų Lietuvoje gimsta trys mažyliai, kai kurie jų gali tilpti tiesiog delne.

Jau 10 metų „Ankstukų“ paramos fondas palaiko mažiausius Lietuvos kovotojus. Prisijunkite prie geradarių būrio skirdami 1,2 proc. GPM dalį ankstukams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.