Ispanija atšauks nacionalinę premiją už kovą su buliais

Ispanijos kairiųjų vyriausybė penktadienį pareiškė panaikinsianti nacionalinę premiją už kovą su buliais – tai supykdė prieštaringai vertinamo renginio šalininkus, bet sulaukė gyvūnų teisių grupių palankumo.

Matadoras. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Matadoras. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2024, 5:00 PM

Kultūros ministras Ernestas Urtasunas pareiškė, kad „vis daugiau“ ispanų susirūpinę gyvūnų gerove, todėl „nemanome, jog tikslinga išsaugoti apdovanojimą, įteikiamą už prievartą prieš gyvūnus“. Interviu privačiai televizijai „La Sexta“ jis sakė, kad „šios gyvūnų kankinimo formos apdovanojamos medaliais ir piniginiais prizais, panaudojant viešuosius pinigus“.

Kasmet teikiama premija buvo įsteigta 2011 m. valdant ankstesnei socialistų vyriausybei ir pirmą kartą buvo įteikta 2013 m., nugalėtojai gauna 30 tūkst. eurų. Apdovanojimą yra laimėję geriausi matadorai, tokie kaip Enrique Ponzas ir Julianas Lopezas, žinomas kaip „El Juli“.

Koridos tebėra labai populiarios kai kuriuose Ispanijos sluoksniuose, geriausi matadorai laikomi įžymybėmis. Tačiau masinis tokių renginių patrauklumas išblėso, apklausos rodo mažėjantį susidomėjimą visoje šalyje, ypač jaunimo.

Kultūros ministerijos duomenimis, per 2021–2022 m. sezoną tik 1,9 proc. Ispanijos gyventojų lankėsi koridose, duomenų apie vėlesnius laikotarpius nėra.

Pagrindinė Ispanijos opozicinė konservatorių Liaudies partija (PP) pažadėjo sugrąžinti premiją, jei grįš į valdžią. Jos atstovų teigimu, korida yra Ispanijos tradicijų ir kultūros atspindys. Savo ruožtu gyvūnų teisių partija PACMA paragino „visiškai panaikinti“ bet kokią viešąją paramą koridoms, nes tai „negali būti pateisinama jokiomis aplinkybėmis“.

Kelios regioninės vyriausybės, įskaitant vieną, valdomą socialistų, pareiškė, kad sukurs savo premijas vietoj panaikintosios.

Koridas propaguojanti Ispanijos nevyriausybinė organizacija „Fundacion del Toro de Lidia“ pareiškė, kad kultūros ministro pareiga yra „skatinti visas kultūros apraiškas, įskaitant koridą“.

Tačiau gyvūnų teisių grupės palankiai įvertino Pedro Sanchezo vyriausybės sprendimą. „Ši priemonė yra svarbus žingsnis kovojant su korida, prieštaringai vertinama praktika, daugelį metų keliančia diskusijas“, – pareiškė gyvūnų teisių grupė „Animanaturalis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.