Atskleidė netikėtą priežastį, kodėl šaltas alus yra skanesnis

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl atšaldytas alus yra skanesnis nei kambario temperatūros – tai susiję su alkoholio savybėmis skirtingose temperatūrose, rašo „Daily Mail“.

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl atšaldytas alus yra skanesnis nei kambario temperatūros – tai susiję su alkoholio savybėmis skirtingose temperatūrose.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai išsiaiškino, kodėl atšaldytas alus yra skanesnis nei kambario temperatūros – tai susiję su alkoholio savybėmis skirtingose temperatūrose.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2024, 1:40 PM

Laboratorijoje tyrėjai išmatavo kelių tirpalų, sudarytų iš skirtingos koncentracijos etanolio – labiausiai paplitusios alkoholio formos – vandenyje, „sąlyčio kampą“. Taip jie galėjo sužinoti, kaip mišinio molekulės sąveikauja tarpusavyje.

Nustatyta, kad esant mažai alkoholio koncentracijai, etanolis aplink vandens molekules sudaro piramidės formos struktūras.

Tačiau padidinus alkoholio koncentraciją, jie pastebėjo, kad etanolis pradėjo formuotis tarsi į grandinę. Tyrėjai nustatė, kad šiems dariniams įtakos turėjo ir temperatūra.

Nustatyta, kad penkių procentų etanolio tirpaluose (panašią alkoholio koncentraciją turi vidutinis alus), grandininių struktūrų akivaizdžiai padaugėjo, kai tirpalas nuo kambario temperatūros buvo atšaldytas iki 5 laipsnių Celcijaus.

Tai paaiškina, kodėl profesionalūs degustatoriai teigia, kad alaus skonis yra stipresnis po to, kai alus buvo laikomas šaldytuve, teigia tyrėjai.

Etanolis pasižymi kartoku, šiek tiek saldžiu skoniu, todėl jis paryškina bendrą alaus skonį.

Tyrėjai nurodė, kad jų išvadomis galėtų pasinaudoti alkoholinių gėrimų pramonė – kad būtų pasiektas į etanolio panašus skonis, bet esant kuo mažesnei alkoholio koncentracijai.

Išvados paskelbtos žurnale „Matter“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.