Buvęs JAV karinio jūrų laivyno karininkas kelia aliarmą dėl „povandeninio NSO“

Pranešimas apie keistą laivą, kuris, atrodo, prieštarauja tiek oro, tiek vandens fizikos dėsniams, akivaizdžiai sukėlė ažiotažą tarp buvusių kariškių.

 Pranešimas apie keistą laivą, kuris, atrodo, prieštarauja tiek oro, tiek vandens fizikos dėsniams, akivaizdžiai sukėlė ažiotažą tarp buvusių kariškių (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
 Pranešimas apie keistą laivą, kuris, atrodo, prieštarauja tiek oro, tiek vandens fizikos dėsniams, akivaizdžiai sukėlė ažiotažą tarp buvusių kariškių (asociatyvinė iliustr.)<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2024, 8:06 PM, atnaujinta May 5, 2024, 8:07 PM

Okeanografas ir buvęs karinių jūrų pajėgų kontradmirolas Timothy Gallaudetas, kuris yra kovą paskelbtos ataskaitos apie vadinamuosius „neatpažintus povandeninius objektus“ (angl. unidentified submerged object, USO) autorius, praėjusį mėnesį „Fox News“ pareiškė, kad, jo nuomone, šių reiškinių tyrimas būtų „moksliškai pagrįstas“ ir labai svarbus nacionaliniam saugumui.

29 puslapių ataskaitoje, kurią išleido naujai įsteigtas „Sol Foundation“ – analitinis centras, skirtas tirti tai, ką kariuomenė vadina „neatpažintais anomaliais reiškiniais“ (angl. unidentified anomalous phenomena, UAP), daugiausia dėmesio skiriama 2019 m. vaizdo įrašui, padarytam laive „Omaha“ prie San Diego (JAV) krantų.

Vaizdo įrašas, kuris buvo nutekintas režisieriui Jeremy Corbellui ir kurį Pentagonas patvirtino kaip realų karinių jūrų pajėgų 2021 m. užfiksuotą UAP atvejį, kelia daugiau klausimų nei atsakymų – ir savo interviu, ir „Sol Foundation“ ataskaitoje T. Gallaudetas siūlo keistą laivą laikyti grėsme.

„Pilotai, patikimi liudininkai ir kalibruoti kariniai prietaisai užfiksavo objektus, greitėjančius tokiu greičiu ir kertančius oro ir jūros ribą tokiais būdais, kurie neįmanomi jokiam žmonių sukurtam daiktui“, – pirmojoje analitinio centro ataskaitoje rašė Gallaudetas.

Tamsusis vandenynas

Nors niekas negali paaiškinti, kas tiksliai vyksta „USS Omaha“ vaizdo įraše, jame užfiksuoto objekto pajėgumai gali kelti pavojų Amerikos jūrų saugumui, „Fox“ sakė T. Gallaudetas, „kurį ir taip silpnina mūsų santykinis neišmanymas apie visapasaulinį vandenyną“.

„Tai, kad į JAV vandens erdvę patenka nepaaiškinamų charakteristikų neatpažinti objektai, o [Gynybos departamentas] nekelia milžiniškos raudonos vėliavos, yra ženklas, kad vyriausybė nesidalina viskuo, ką žino apie visų sričių anomalius reiškinius“, – sakė buvęs karinių jūrų pajėgų karininkas, galbūt turėdamas omenyje Pentagono įsteigtą Visų sričių anomalijų sprendimo biurą (angl. All-domain Anomalous Resolution Office, AARO).

Nors NSO paprastai sulaukia daugiausia dėmesio – tiek iš vyriausybės, tiek iš akademinės bendruomenės, tiek iš sąmokslo teorijų šalininkų – T. Gallaudetas ir kiti mano, kad USO yra tokie pat grėsmingi kaip ir jų skraidantys kolegos – jei ne dar grėsmingesni.

JAV karinio jūrų laivyno instituto direktorius Scotas Christensonas 2022 m. žurnalo „Naval History Magazine“ redakciniame straipsnyje rašė, kad nors iki šiol „nebuvo užfiksuota nė vieno atvejo, kad NSO lėktuvui būtų padaręs žalą“, paslaptingos jūrų būtybės ir kiti NSO „kelia didžiausią pavojų kariniam jūrų laivynui“.

Nors tarp mažų žaliųjų žmogeliukų ir legendomis apipintų gelmių krakenų yra šioks toks skirtumas, pagrindinis JAV kariuomenės prioritetas, kai kalbama apie neatpažintus objektus ar būtybes ore, ar jūroje, yra saugumas – ir jei yra vaizdo įrašų su „pasaulį keičiančiais“ laivais, kaip savo ataskaitoje teigė T. Gallaudetas, Pentagonui tai neabejotinai kels susirūpinimą, rašo „Futurism“.

„Kad būtų galima spręsti saugumo ir mokslo uždavinius, – sakė jis „Sol Foundation“ ataskaitoje, – UAP ir USO turėtų būti iškelti į nacionalinius vandenynų tyrimų prioritetus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.