Atskleidė: į korupcijos skandalą įklimpęs V. Uspaskichas – daugiausia papildomų pajamų gaunantis Europos Parlamento narys

Viktoras Uspaskichas, Europos Parlamento (EP) narys, nurodė kasmet gaunantis 3 mln. eurų papildomas pajamas, susijusias su įmone UAB „Edvervita“. Tai sudaro daugiau nei trečdalį visų europarlamentarų deklaruotos papildomų pajamų sumos (8,7 mln. eurų), – rodo „Transparency International“ Europos Sąjungos skyriaus atlikta apžvalga.

Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Transparency International

May 6, 2024, 7:11 AM

9 iš 11 Lietuvos atstovų Europos Parlamente nurodė turintys bent po vieną papildomą veiklą (iš viso – 31 veiklą). Jie paskelbė einantys pareigas politinėse organizacijose, veikiantys įvairiose įmonėse, bendruomenėse, asociacijose, universitetuose. Tik vienas europarlamentaras, Viktoras Uspaskichas, nurodė už papildomas veiklas gaunantis pajamas, rašoma „Transperancy International“ Lietuvos skyriaus pranešime spaudai.

Bendrai, du trečdaliai (497 iš 705) visų Europos Parlamento narių deklaravo papildomas veiklas, iš kurių penktadalis – apmokamos. Daugiausiai europarlamentarų, nurodžiusių, kad užsiima bent viena papildoma apmokama ar neapmokama veikla, yra iš Austrijos, Latvijos, Liuksemburgo, Lietuvos ir Belgijos.

Vidutiniškai iš papildomų veiklų daugiausiai uždirba Lietuvos (dėl vieno europarlamentaro), Maltos, Graikijos, Vengrijos ir Slovakijos EP nariai. Mažiausiai – Kipro, Švedijos ir Nyderlandų. 12 iš 20 daugiausiai uždirbančių europarlamentarų gauna didesnes pajamas iš papildomų veiklų nei iš EP nario atlyginimo.

„Šiuo metu kas ketvirtas europarlamentaras gauna papildomas pajamas už veiklas už Parlamento ribų, kurios kartais viršija ir jų atlyginimus. Būtina užtikrinti, kad mūsų išrinkti atstovai veiktų visuomenės, o ne asmeninių interesų labui. Tikiuosi, kad į Europos Parlamentą išrinkti Lietuvos politikai aktyviai prisidės prie diskusijų ir palaikys iniciatyvas, skirtas griežtesnei pajamų iš papildomų veiklų kontrolei“, – sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovė Ingrida Kalinauskienė.

Apžvalgoje pateikiama informacija apie EP narių papildomą veiklą ir pajamas, gaunamas ne iš užimamų europarlamentaro pareigų. Ji surinkta tiesiogiai iš individualių EP narių paskyrų Europos Parlamento puslapyje 2024 m. balandžio 24 d. Atkreipiame dėmesį, kad europarlamentarai yra atsakingi už savo privačių interesų deklaracijų turinį ir jas privalo atnaujinti per mėnesį nuo pasikeitusių aplinkybių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.