„V. Putinas įgavo drąsos“: žvalgyba perspėja apie Rusijos smurto ir sabotažo planus visoje Europoje

Ukrainoje tęsiantis plataus masto karui, Europos žvalgybos agentūros perspėjo savo vyriausybes, kad Rusija „rengia smurto ir sabotažo planus visame žemyne“, nes rengiasi ilgalaikiam konfliktui su Vakarais.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
S. Šoigu ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Šoigu ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 5, 2024, 10:22 AM, atnaujinta May 5, 2024, 10:23 AM

Rusijos pusė „jau pradėjo aktyviau rengti slaptus sprogdinimus, padegimus ir žalos infrastruktūrai padarymą Europos teritorijoje tiek tiesiogiai, tiek per tarpininkus, nerodydama akivaizdaus susirūpinimo dėl civilių gyventojų žūčių“, rašo „The Financial Times“, remdamasis žvalgybos pareigūnų informacija.

„Nors Kremliaus agentai jau seniai rengia tokias operacijas ir pastaraisiais metais Europoje vykdė pavienius išpuolius, vis daugiau įrodymų, kad dedamos agresyvesnės ir labiau suderintos pastangos“, – žurnalistai sulaukė vertinimų iš trijų skirtingų Europos šalių.

Vienas žvalgybos pareigūnas sakė, kad Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas dabar jaučiasi „įgavęs drąsos“ ir stengsis kuo labiau spausti Europą įvairiais frontais – dezinformacijos, sabotažo ar įsilaužimo atakomis.

Pasak vieno aukšto rango Europos vyriausybės pareigūno, NATO saugumo tarnybas pasiekia informacija apie „aiškią ir įtikinamą Rusijos kenkėjišką veiklą“, kuri yra koordinuota ir didelio masto. Jis pridūrė, kad atėjo laikas „didinti informuotumą ir sutelkti dėmesį“ į Rusijos smurto grėsmę Europos teritorijoje.

Analitinio centro „Chatham House“ vyresnysis tyrėjas mano, kad Rusijos aktyvumas iš tiesų padidėjo. „Šiais tiksliniais išpuoliais, kuriuos matėme iki šiol, žinoma, siekiama sukelti neramumus, tačiau jie taip pat gali būti naudojami dezinformacijai. Ir tada Rusija iš šių išpuolių mokosi, jei nori iš tiesų imobilizuoti Europą... Tai yra mokymas“, – savo nuomone dalijosi ekspertas.

Balandžio mėnesį Švedijos transporto ministras pranešė, kad Rusija bandė sunaikinti signalizacijos sistemas Čekijos geležinkeliuose. Švedijos teisėsaugos pareigūnai tiria kelias neseniai įvykusias traukinių avarijas, kurias, jų manymu, galėjo sukelti sabotažas.

Estijos vidaus saugumo tarnyba pranešė, kad vasario mėn. išpuolį prieš vidaus reikalų ministro automobilį ir žurnalistus įvykdė Rusijos šnipai.

Be to, manoma, kad yra „rusiškų pėdsakų“ pernai surengtoje programišių atakoje prieš Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo Socialdemokratų partiją.

Verta paminėti, kad 2024 m. gegužės pradžioje Vokietijos sostinėje Berlyne, gynybos gamykloje „Diehl Metal Applications“, priklausančioje bendrovei „Diehl Defense“, kilo galingas gaisras. Ši įmonė kuria oro gynybos sistemas IRIS-T, kurias Vokietijos pusė perdavė Ukrainai, kad ši apsisaugotų nuo Rusijos oro smūgių.

Kaip primena portalas UNIAN, po to, kai rusai įvykdė plataus masto invaziją į Ukrainą, per dvi savaites iš Europos buvo išsiųsta daugiau kaip 600 Rusijos žvalgybos pareigūnų, dirbusių su diplomatine priedanga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.