„Plaukų fabrikai“: protu sunku suvokti, kas dedasi lietuvių pamėgtoje atostogų šalyje – siaubo istorijos ir baisūs randai

Turkijoje naujus plaukus ir gyvenimą prabangiame viešbutyje galima įsigyti vos už dalį kainos, kurią tektų pakloti JAV. Vienas amerikietis ryžosi šiai procedūrai siekdamas išsiaiškinti, ar rezultatai atitinka lūkesčius.

Nepatenkinti išvaizda vyrai plūsta į Turkijos klinikas: ten plaukų persodinimas atliekamas daug pigiau nei Vakarų valstybėse, o medicininis turizmas skatinamas.<br>lrytas.lt koliažas
Nepatenkinti išvaizda vyrai plūsta į Turkijos klinikas: ten plaukų persodinimas atliekamas daug pigiau nei Vakarų valstybėse, o medicininis turizmas skatinamas.<br>lrytas.lt koliažas
Plaukų slinkimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Plaukų slinkimas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Plaukų transplantacija<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Plaukų transplantacija<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Į Turkiją plaukų transplantacijai vyksta ir Lietuvos gyventojai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į Turkiją plaukų transplantacijai vyksta ir Lietuvos gyventojai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Turkija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turkija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 4, 2024, 8:20 PM

„Guliu ant operacinės stalo Stambule, kol daktaras, kurio prieš tai niekuomet nebuvau matęs, ruošiasi mano galvos odoje padaryti 4250 skylučių. Jis turėtų būti daktaras. Ar jis tikrai daktaras?

Procedūra truks šešias valandas. Visi draugai ir šeimos nariai yra už 8000 kilometrų“, – tokios mintys prieš prasidedant procedūrai sukosi 45 metų Alexo Hawkinso galvoje.

Bet A.Hawkinsas tikrai nebuvo vienišas – tam jau ryžosi tūkstančiai. Į Turkiją, kuri tapo pasaulio plaukų persodinimo sostine, pacientai vyksta iš JAV ir visos Europos.

Procedūra, kurios kaina JAV siekia 18 tūkst. eurų, Bosforo sąsiaurio pakrantėse gali būti atlikta vos už 1800 eurų. Čia žmonės atkeliauja dėl nelygių plaukų linijų ir išretėjusio pakaušio, o išvyksta nuskusta galva, kurios oda įjautrinta, paraudusi ir šašuota, su viltimi atgauti prarastą jaunystę.

Stambulo oro uosto bilietų kasoje dirbanti moteris pasakojo kasdien matanti vyrų, kuriems buvo atlikta plaukų persodinimo operacija. Tai pastebėti labai paprasta: kartais jų galvos vis dar būna sutvarstytos, o kai kada iš žaizdų netgi sunkiasi kraujas.

Nuomonę staiga pakeitė

Anksčiau A.Hawkinsas net negalvojo apie plaukų persodinimą: „Tai man siejosi su juokingai atrodančiais plaukų implantais, mažais plikę dengiančiais perukais ar plaukų gumulais, kurie atrodo taip, lyg būtų paimti nuo tavo užpakalio. O ir pačiam nerūpėjo, kad plaukai slenka. Žinoma, sulaukus 45-erių mano plaukai nebėra tokie vešlūs kaip tuomet, kai buvau 25-erių, bet juk gyvenimas negailestingas.“

Tačiau situacija staiga pasikeitė: „Vieną dieną laukdamas eilėje maisto prekių parduotuvėje užsižiūrėjau į televizorių, kuriame buvo rodomas stebėjimo kamerų fiksuojamas vaizdas.

Iškart atkreipiau dėmesį į prie kasos stovintį stambų pliką vyrą. Ir tada supratau, kad tas žmogus esu aš. Prieš tai niekada nebuvau matęs savęs iš tokio kampo – savo akyse pasenau kokiais dešimčia metų.“

Prie vyro nerimo prisidėjo ir prieš metus atlikta operacija, kurios metu buvo pašalintos vėžinės galvos odos ląstelės. Laimei, gydytojams pavyko panaikinti ligos šaltinį ir dabar A.Hawkinsas yra visiškai sveikas. Tačiau po operacijos galvoje liko randas ir jo vietoje nebeauga plaukai.

„Visa tai kartu su naujai įgytu nepasitikėjimu savimi pakurstė mano troškimą susigrąžinti senuosius savo plaukus ir taip atkeršyti laikui“, – sakė amerikietis.

Tačiau galutinai jį įtikino technologijų pokyčiai. Naršydamas internete A.Hawkinsas sužinojo apie folikulinio vieneto ekstrakciją (FUE). Tai procedūra, kurios metu paimami atskiri folikulai iš galvos šonų ir pakaušio – vietų, kur net smarkiai nuplikusiems vyrams vis vien auga plaukai. Po to šie folikulai persodinami į galvos vietas, kur plaukai nebeauga.

Rezultatai atrodo natūraliai ir lieka visam gyvenimui. Tikriausiai todėl gali susidaryti įspūdis, kad garsenybės nustojo plikti: sklinda gandai, kad plaukų persodinimo operacijai ryžosi tokie žinomi vyrai kaip LeBronas Jamesas, Benas Affleckas, Bradley Cooperis ir daugybė kitų.

Įspėjo apie pavojus

FUE turi vieną trūkumą – procedūra nepaprastai brangi. Daugumoje JAV klinikų plaukų persodinimas gali kainuoti apie 10 tūkst. eurų, o kai kur netgi viršija 18 tūkst. eurų.

„Tikrai neturėjau tiek daug atliekamų pinigų, – sakė A.Hawkinsas. – Bet turėjau pasą, polinkį rizikuoti ir marias laiko, kurį galėjau praleisti naršydamas socialiniame tinkle „Reddit“.

Polapis apie plaukų persodinimą jį įtraukė, o begalė „prieš ir po“ nuotraukų stebino: „Šimtai vyrų džiaugėsi savo transformacijomis iš plikių į gražuoliukus. Žmonės atvirai dalijosi klinikų, į kurias kreipėsi, pavadinimais ir procedūrų kainomis.“

Tačiau viena šalis šiame polapyje buvo minima ypač dažnai – Turkija.

Nuolat šmėžavo tokie klinikų pavadinimai: „Hair of Istanbul“, „Hair Transplant Turkey“, „World Plats Hair Istanbul“, „Hairpol Istanbul“, „Hair Health Istanbul“, „Hair Time Istanbul“.

Nemažai Turkijos plaukų persodinimo klinikų turi nevienareikšmišką ir netgi neigiamą reputaciją.

Interneto kritikai ir JAV chirurgai jas vadina „plaukų fabrikais“, nes siekiant aptarnauti kuo daugiau pacientų procedūras atlieka asistentai arba kosmetologai, o ne gydytojai.

Ekspertai perspėja, kad medikai tokiose įstaigose dažniausiai nubrėžia naująją plaukų augimo liniją ir suteikia pirminę konsultaciją, o procedūros paprastai imasi asistentų komanda. Tai paaiškina ir mažą operacijos kainą.

„Tikriausiai didžiausias pavojus kyla, jei patenki ne į tas rankas arba jei pats išsamiai nepasidomi šia procedūra“, – teigė Tarptautinės plaukų atkūrimo chirurgijos draugijos (ISHRS) tarybos narys Ricardo Mejia ir rekomendavo visada pasitikrinti, ar pasirinktas specialistas priklauso šiai organizacijai.

R.Mejia taip pat pasiūlė apsilankyti ISHRS interneto puslapyje, kuriame galima rasti siaubo istorijų iš kai kurių nelegaliai veikiančių klinikų.

Po tokiose įstaigose atliktų procedūrų žmonės lieka su siaubingais randais, užsikrečia infekcijomis, suprastėja jų plaukų augimo procesas, o iš naujųjų folikulų sudėliojamos nenatūraliai atrodančios plaukų linijos.

„Kas jus operuos? – R.Mejia paklausė A.Hawkinso. – Ar tai bus gydytojas, ar kosmetologas? O gal koks nors taksi vairuotojas, kuris buvo apmokytas tik praėjusią savaitę?“

Tai išmintingi ir naudingi patarimai. Ir, kaip pripažįsta pats A.Hawkinsas, jeigu jis turėtų atliekamus 15 tūkst. eurų, nedvejodamas kreiptųsi į kurį nors Niujorke dirbantį specialistą – puikiai apmokamą plastikos chirurgą, kuris tikrai nė karto gyvenime nėra vairavęs taksi.

Tačiau realybė yra kitokia. Taigi A.Hawkinsas išnaršė interneto forumus, perskaitė begalę atsiliepimų ir peržiūrėjo gausybę vaizdo įrašų „YouTube“. Vyras netgi pats nepajuto, kaip jo požiūris pasikeitė iš „tai beprotiška, bet man labai smalsu“ į „aš tai padarysiu, bet pirma reikia rasti labiausiai patikimą pasirinkimą“.

Viliojantis pasiūlymas

Nors A.Hawkinsas atliko nuodugnų kiekvienos Turkijos klinikos tyrimą, jis pripažįsta, kad akimirksniu susižavėjo vieno vyro, kuris lankėsi „Hair of Istanbul“ (HOI) klinikoje, įkelta „prieš ir po“ nuotrauka: „Joje ne tik nauja plaukų linija, bet ir visai naujas vyras. Net jo akys atrodė šviesesnės. Jis džiaugėsi atgautu pasitikėjimu savimi.“

HOI yra sulaukusi ir nemažai kritikos, bet tą patį galima pasakyti apie daugumą Turkijos klinikų. HOI atliktų procedūrų rezultatai atrodo gerai. A.Hawkinsas socialiniuose tinkluose ieškojo šios klinikos pacientų ir naršė jų paskyras norėdamas įsitikinti, ar jos tikros. Kelių netgi paklausė apie patirtį klinikoje – visi atsakė, kad ji buvo teigiama.

A.Hawkinsas susisiekė su HOI per „WhatsApp“ susirašinėjimų programėlę: nusiuntė savo plaukų nuotraukas, atsakė į kelis svarbiausius klausimus apie jo medicininę istoriją. Amerikiečiui buvo pateikta detali informacija apie procedūrą, jos vaizdo įrašas ir kaina – 5500 eurų, kuriuos reikės sumokėti grynaisiais.

Klinika taip pat pažadėjo tris naktis prabangiame viešbutyje, transportą ir nuolat pasiekiamus vertėjus, kurie padės vyrui visą kelionės laiką. Pridėjus dar maždaug tūkstantį eurų lėktuvo bilietams bendra suma gerokai viršijo kai kurių pigiausių Turkijos klinikų siūlomą kainą (kai kur tokia procedūra atliekama ir už mažiau nei 1800 eurų), bet buvo gerokai mažesnė už JAV įkainius.

„Man atrodė, kad tokia kaina yra tikras aukso viduriukas, protingas kompromisas“, – neslėpė vyras ir netrukus HOI klinikai atrašė: „Aš sutinku!“

Svarbiausi du dalykai

Į Stambulą A.Hawkinsas atvyko su visa procedūrai reikalinga pinigų suma: „Dar niekada su savimi neturėjau tiek banknotų.“

Jį pasitikęs vairuotojas nuvežė į viešbutį. Nors HOI ir žadėjo jį penkių žvaigždučių, A.Hawkinsas vis tiek nustebo, kai tai buvo ištesėta.

Buvo akivaizdu, kad dauguma viešbučio gyventojų yra po plaukų transplantacijos: „Kaskart per pusryčius matydavau bent po keletą vyrų ką tik nuskusta galva.“

Operacijos rytą A.Hawkinsas niekaip negalėjo nustoti nerimauti dėl dviejų dalykų – kaip atrodys jo naujoji plaukų augimo linija ir ar operacija nepadarys nepataisomos žalos vietoms, iš kurių bus imami folikulai.

Svarbiausias kriterijus vertinant operaciją, ar ji sėkminga, yra naujoji plaukų linija, kurią chirurgas gali formuoti pagal paciento norus. Tačiau tokia laisvė gąsdino A.Hawkinsą: „Jei linija bus per žema arba pernelyg tiesi, gali atrodyti dirbtinai ar, atsižvelgiant į amžių, netgi juokingai.

Ir senėjant atrodys dar kvailiau, nes persodinti plaukai toje vietoje lieka visą gyvenimą. O jeigu bus per aukštai, tiesiog atrodys, kad išmečiau pinigus į balą.“

Ypač svarbus plaukų augimo linijos vietos klausimas yra esminė priežastis, kodėl vertėtų rinktis aukštos kvalifikacijos kliniką. Čia gydytojai atidžiai apžiūri paciento plaukus, įvertina būsimo slinkimo riziką, klausia apie plikimo tendencijas šeimoje, aptaria norimus rezultatus ir nupiešia galimą plaukų liniją.

Tuomet žmogus gali vykti namo ir parodyti naująją plaukų liniją savo draugams, sutuoktiniui arba partneriui, dar kurį laiką pamąstyti.

Tačiau Turkijoje, kur nėra teikiamos pirminės konsultacijos, pacientai sprendimą turi priimti greitai. Be to, verta atkreipti dėmesį ir į kultūrinius skirtumus.

„Jeigu jie nubrėš tradicinę Vidurinių Rytų plaukų augimo liniją, kurią jie piešia visiems...“ – staiga R.Mejia nutyla leisdamas suprasti, kad rezultatai tikrai nesuteiks norimo pasitikėjimo savimi.

Negana to, A.Hawkinsas nerimavo dėl vietų, iš kurių bus imami folikulai. Storų plaukų galvos šonuose ir pakaušyje turi net nuplikę vyrai, bet perkėlus folikulą jis daugiau niekada nebeataugs: „Gali būti turtingesnis net už Eloną Muską (kuriam, beje, taip pat akivaizdžiai buvo atliktas plaukų persodinimas), bet išnaudojęs savo donorų folikulų biudžetą daugiau nieko nebegalėsi padaryti.“

Reikia būti tikru meistru, kad apskaičiuotum, kiek folikulų gali persodinti. Kuo daugiau plaukų persodinsite, tuo geriau atrodys priekinė galvos dalis, bet taip kyla rizika, kad išretės šonai. Be to, persodinus per daug folikulų gali susidaryti randų, dėmių arba plikų vietų.

Sunkus pasirinkimas

HOI klinika A.Hawkinsui labiau priminė ne medicinos įstaigą, o prabangių Las Vegaso viešbučių fojė: ant aukštų lubų kabojo prašmatnus sietynas, o sienas puošė gėlės.

Prie durų pacientą pasitiko dvi patrauklios moterys juodomis suknelėmis, palydėjo į daktaro, kuris turėjo nubrėžti naująją plaukų augimo liniją, kabinetą ir į susitikimą su HOI įkūrėju Mehmetu Fatihu Akdemiru. Jis nuramino, kad klinikos specialistai persodins tik tiek folikulų, kiek reikės, o gydytojas nubrėš jo amžių atitinkančią plaukų liniją.

Chirurgas kruopščiai iš visų pusių apžiūrėjo A.Hawkinso plaukus ir nubrėžė dvi galimas linijas. Viena jų buvo kiek žemiau už kitą. Pasak klinikos specialistų, abi jos tinkamos tokio amžiaus vyrui.

„Turėjau pasirinkti, – prisimena A.Hawkinsas. – Pakartojau, kad noriu natūralios ir amžių atitinkančios plaukų linijos, o jis mandagiai atsakė, jog mane supranta, ir vėl paprašė pasirinkti. Jie nuskuto man galvą, tarp dviejų linijų nubrėžė dar vieną ir paklausė dar kartą: „Ar jums patinka?“

A.Hawkinsas juokavo, kad jis yra toks žmogus, kuris negali nusipirkti netgi virtuvės maišytuvo prieš tai neperskaitęs šimtų atsiliepimų.

„Norėjau parašyti draugams ir paklausti jų nuomonės, bet atsižvelgęs į laiko skirtumą ir tempą, kuriuo šioje klinikoje vykdomos procedūros, supratau, kad negaliu to padaryti“, – pripažino vyras. Jis spoksojo į save veidrodyje svarstydamas: „Ar ji tiesi? O gal kairė pusė per aukštai?“

Staiga jį apėmė panika: „Šią liniją tyrinėjau lyg bandydamas suprasti, ar ant sienos kabantis paveikslas kabo tiesiai. Skirtumas tas, kad šis „paveikslas“ kabo ant mano veido ir čia liks visą gyvenimą. Atsakiau: „Atrodo gerai.“ Bet neturėjau jokio supratimo, ar tikrai viskas atrodė gerai.“

Didelio skausmo nejuto

Pagaliau vyras buvo atvestas į operacinę. Frazė „plaukų fabrikai“ vertė įsivaizduoti kirpyklos ir gamyklos linijos derinį, kur procedūra vienu metu atliekama dešimtims iš skausmo aimanuojančių vyrų.

Tačiau iš tiesų amerikietis pateko į mažą kambarį, kuriame buvo vertėjas, gydytojas anesteziologas, du padėjėjai ir kitas medikas, kuris atliko dalį procedūros.

Anesteziologas paklausė, ar vyras nenorėtų raminamųjų. Nuo to laiko jo atmintis kiek neryški.

Bet A.Hawkinsas gali pasakyti, kad procedūrą sudarė trys etapai: išpjovimas (dar vadinama pašalinimu), kai iš donorinės srities išpjaunami folikulai, kanalų atvėrimas, kai nuslinkusiose vietose įpjaunama daugybė mažų skylučių, ir galiausiai folikulų persodinimas.

Vienas pacientas teigė, kad šios procedūros keliamą skausmą pagal dešimtbalę skalę įvertintų 11, tačiau A.Hawkinsas to nepatyrė: „Pajutau skausmą, kai man įdūrė vietinės anestezijos adata, bet po to mano galva buvo visiškai nutirpusi. Atrodė lyg jie švelniai liestų galvos odą adatos smaigaliu.

Tikriausiai daugiausia diskomforto visos procedūros metu kėlė tai, kad buvau priverstas žiūrėti vis besikartojančius atlikėjos Adele muzikinius klipus.“

„Tikėjausi, kad galėsiu pasikalbėti su specialistais ir sužinoti, ar jie tikrai praėjusią savaitę nevairavo taksi. Persodindamas folikulus gydytojas man papasakojo, kad tai daro jau penkerius metus, – šį darbą gavo iškart po studijų. Daugiau nieko nebeklausinėjau. Jausdamas lengvą vaistų sukeltą apsvaigimą nusprendžiau, kad neprotinga trukdyti žmogų, kuris šiuo metu operuoja man galvą“, – sakė A.Hawkinsas.

Kentėti teko paskui

Pagal planą procedūra turėjo trukti 8 valandas, bet galiausiai prireikė tiktai šešių. Iškart po to A.Hawkinsas apžiūrėjo save veidrodyje: dalis galvos buvo sutvarstyta, o kitur buvo matyti tūkstančiai mažų raudonų skylučių.

Pasak A.Hawkinso, niekas nekalba apie tai, kad pati procedūra nėra skausminga, bet paskui laukia tikras pragaras. Persodinti folikulai dar nėra įsitvirtinę odoje.

Jei galva sutrenkiama, kasoma arba kitaip liečiama, atsiranda rizika sugadinti visą atliktą darbą.

Gydytojas liepė mėnesį nesportuoti, savaitę neturėti lytinių santykių, dvi savaites nevartoti alkoholio. Bent jau pirmą savaitę galvos negalima liesti ir kasyti. Be to, draudžiama žiūrėti žemyn: jeigu norite pasinaudoti savo telefonu, jį turite iškelti į akių lygį, o ne paprasčiausiai nuleisti galvą.

Ir galiausiai negali įprastai miegoti. Kadangi viršugalvis negali liesti pagalvės, pacientai turi gulėti ant nugaros pusiau sėdimoje pozicijoje. Miegant taip pat reikia dėvėti kaklo pagalvę (tokią, kokią žmonės dažnai naudoja per keliones), nes ji užtikrina, kad galva išliks tiesi.

„Pirmą naktį miegojau gal tik valandą, antrą – apie dvi. Laimei, maždaug trečią nakties Turkijos laiku pradedamos transliuoti NBA rungtynės“, – sakė amerikietis.

Rezultatą įvertina po metų

A.Hawkinsas teigė, kad dar kelios paros jam nepaprastai prailgo. Kitą dieną jis vėl buvo atvežtas į kliniką. Reikėjo išplauti ir perrišti žaizdas: „Nejaučiau jokio skausmo. Atrodė, tarsi mano galva būtų švelniai masažuojama.“

Dar kitą dieną klinikos darbuotojai ištrinko naujuosius vyro plaukus ir pamokė jį, kaip tai reikia daryti. Tiesa, amerikietis džiaugėsi, kad pagaliau galės pamatyti Turkiją: nusprendė dar porą naktų pasilikti viešbutyje ir pakeliauti po Stambulą.

Grįžęs į JAV A.Hawkinsas maždaug mėnesį beveik neišėjo iš namų ir vengė bendrauti su žmonėmis. Pusė to laiko jis praleido beveik be miego. Praėjus kelioms savaitėms po procedūros persodinti plaukai išgyveno vadinamąjį šoką – šiame etape didžioji dalis naujų plaukų iškrinta. Bet persodinti folikulai pagaliau įleidžia šaknis ir pradeda lėtai augti.

Galiausiai praėjus maždaug 4–6 mėnesiams po operacijos jau galima vertinti procedūros sėkmę. Tiesa, galutiniai rezultatai atsiskleidžia tik po metų.

„Kirpėjas liko sužavėtas naujosios plaukų augimo linijos. Nors plaukai dar neataugę, jis tikino, kad ji atrodo labai natūraliai.

Rezultatus giria ir mano draugai. Kita vertus, o ką dar jie galėtų sakyti? Baisiausias ir kruviniausias nuotraukas nusiunčiau savo bičiuliui, kuriam plaukų persodinimas buvo atliktas prieš daugybę metų. Jis atrašė: „Pamatysi, tu beprotiškai norėsi pasimylėti su savimi“, – įspūdžiais dalinosi A.Hawkinsas. 

Medicininiam turizmui – daug dėmesio

Kodėl Stambulas tapo plaukų persodinimo centru? Pirmoji priežastis yra akivaizdi. „Turkija yra besivystanti valstybė, – sakė turistinio gido „IstanBeautiful“ įkūrėjas Ali Caglayanas. – Atlyginimai čia labai maži. O biurų nuomos kainos, palyginti su JAV, taip pat nepaprastai žemos.“

Žinoma, tą patį galima pasakyti ir apie Meksiką, Tailandą ar Karibų regioną – ten irgi veikia daugybė plaukų persodinimo klinikų. Tačiau, bent kaip teigia patys turkai, jų valstybė išsiskiria chirurgų kompetencija.

„Iš pradžių pagrindinė priežastis buvo kaina – čia procedūra buvo pigesnė nei kitose Europos valstybėse, – sakė „Hair of Istanbul“ įkūrėjas Mehmetas Fatihas Akdemiras. – Taip Turkijos specialistai įgavo daugiau patirties, patobulėjo.“

Įsisuko stebuklingas ratas: plaukų turizmas lėmė aukštesnę specialistų kompetenciją, tai paskatino dar didesnius turizmo srautus, dėl kurių Turkijos gydytojai įgauna dar daugiau patirties.

Turkijos sveikatos apsaugos ministerija į šį augantį sektorių žiūri kaip į galimybę padidinti šalies medicinos turizmo apimtį. Todėl valstybė siūlo mokestines lengvatas ir kompensacijas už medicininę įrangą, skaitmeninę rinkodarą ir netgi tam, kad pacientai gautų nemokamą nakvynę viešbučiuose.

Tai pasiteisino: Turkiją per metus dabar aplanko apie 1,5–2 mln. vadinamųjų medicinos turistų. Daugiausia atvyksta dėl plaukų persodinimo, plastinių operacijų, dantų gydymo ar svorio mažinimo procedūrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.